Ofițer al Armatei Salvării din Norvegia, care lucrează în România

ASRBucharest-Romexpo-25mar22-8975

 

Maior IRENE MATHISON este ofițer în cadrul Teritoriului Norvegiei, Islandei și Insulelor Feroe al Armatei Salvării. În prezent, ea este detașată ca membru al Echipei de Servicii Internaționale de Urgență, la Romexpo, un mare centru de conferințe și expoziții din capitala României, București. Această sală a devenit cel mai important punct de ajutor din oraș, cu 2.000 de paturi și o serie de servicii de asistență, alimente și îmbrăcăminte gratuite. Armata Salvării a fost prima organizație neguvernamentală care a încheiat un parteneriat cu autoritățile orașului și, și-a asumat un rol major în asistarea sutelor de refugiați care trec pe acolo în fiecare zi. Maior Irene a vorbit cu David Giles despre experiențele sale.

 

Cum ai fost pregătită pentru a deveni un reprezentant al serviciilor internaționale de urgență?

Acum câțiva ani, am participat la un curs în Anglia, numit „Pregătește-te – la Cartierul Internațional”. Ne-au pregătit pentru a face parte din Serviciile Internaționale de Urgență, astfel încât să putem merge să ajutăm oamenii și să ajutăm teritoriile care au nevoie de ajutor din partea Cartierului Internațional.

Acesta acoperă aproape tot ceea ce este important într-o situație de criză majoră – umanitară, dezastre și războaie ca acesta. Este vorba despre adăposturi, nutriție, apă, siguranță și trafic de persoane – tot ceea ce este necesar să cunoaștem în diferite tipuri de crize.

 

Povestește-ne despre experiența ta aici, în România.

Ei bine, aceasta este prima mea detașare și, la fel ca restul lumii, doar am urmărit știrile. Și m-am gândit: „Trebuie să fac ceva”. Așa că, atunci când am fost sunată și întrebată dacă vreau să fiu detașată de data aceasta, am fost fericită să iau parte la asta. Am spus „da”, desigur, am vrut să fac parte din ea.

Experiența de până acum este că este imensă. Este o criză uriașă pentru oameni – un întreg popor în mișcare și speriat, la fel sunt și cei care încă sunt încă în Ucraina. Iar noi, ca Armata Salvării – noi, ca ființe umane – trebuie să fim acolo și să ajutăm. Doar pentru a vedea copiii, pentru a fi aproape de mame și de bunici – și de toată lumea. Așa că sunt foarte încântată să fiu desfășurată de data aceasta.

 

Cum arată o zi obișnuită?

Este o sală imensă. Suntem aici de câteva zile. Sunt foarte mulți oameni care vin aici. Dar chiar acum dăm vouchere [de cumpărături] familiilor… astfel încât să putem acoperi decalajul dintre ceea ce oferă autoritățile orașului București și ceea ce au nevoie. Treaba noastră este să vedem unde sunt aceste lipsuri și să le umplem. Ne vedem cu mamele, ne jucăm cu copiii.

Părinții ne povestesc despre singurătate – le este frică. Unii simt că sunt fără speranță. Mulți nu au un plan despre ce vor face. Așa că suntem aici și pentru a face partea de consiliere. Este minunat să fim aici și să vedem oamenii.

 

Ți-ai creat o reputație aici, ca Doamna jucăriilor de pluș – spune-ne despre jucării!

Ah, da! Folosesc jucării de pluș – am și un nas roșu pe care îl pot pune atunci când copiii (sau părinții) sunt foarte triști. Este întotdeauna plăcut să primești un zâmbet de la un copil care are un animal de pluș. Cu jucăriile de pluș este vorba de cât mai multă culoare, iar dacă scot și un sunet – este perfect!

 

Cât de importantă este această legătură umană în răspunsul Armatei Salvării?

Cred că este foarte, foarte importantă. Oferim, de asemenea, multe informații despre traficul de persoane. Când oamenii văd chipul Armatei Salvării [și] văd că sunt în siguranță, le dăm informații despre trafic și un număr de telefon. Dacă se simt speriați sau ceva de genul acesta, pot suna la acel număr și pot primi ajutor imediat. Așa că este vorba de o muncă uriașă în ceea ce facem.

 

Iar în ceea ce privește dimensiunea internațională, spune-ne care sunt țările reprezentate aici.

În ceea ce privește misiunea de la Serviciile Internaționale de Urgență, suntem din Republica Cehă, Statele Unite și eu sunt din Norvegia. Lucrăm cu ucrainenii ca voluntari, precum și cu ofițerii români. Ofițerii români sunt șefii noștri, așa că noi facem doar ceea ce au nevoie să facem. Armata Salvării Internațională unită în acest fel – este puterea noastră.

 

Cum pot ajuta Armata Salvării Internațională, prietenii și susținătorii?

Cred că deja mulți oameni fac donații. Trebuie să continue să doneze bani! Nu toată lumea poate merge, dar poate dona – și poate contribui la locurile unde vin refugiații. De asemenea, se pot ruga. Avem nevoie de rugăciune. Poporul ucrainean are nevoie de rugăciune. Toți cei care lucrează cu refugiații au nevoie de rugăciune. Așa că avem nevoie de multă rugăciune!

 

Ne poți împărtăși povestea unui refugiat care te-a impresionat cu adevărat?

Da. Ieri, o mamă a venit aici cu mama ei și cu un copil mic, deci trei generații. Doar am vorbit cu ea afară. Mi-a spus că se simțea foarte singură. În afară de aceste trei persoane, nu cunoștea pe nimeni altcineva. Locuiesc singuri într-un apartament și se simțea foarte singură. Doar vorbind cu ea, s-a simțit atât de mulțumită și recunoscătoare că i-am acordat acel timp – doar pentru că am ascultat. A fost emoționant. Sunt mândră că am luat parte la asta.

Romexpo Bucharest_IMG_7939

 

——————–

Despre Armata Salvării

Armata Salvarii ajuta anual oameni, la nivel internațional, printr-o serie de servicii sociale, să depășească sărăcia și dificultățile economice. Oferind hrană celor flămânzi, ajutor de urgență pentru supraviețuitorii dezastrelor, reabilitare pentru cei care suferă din cauza abuzului de droguri și alcool și îmbrăcăminte și adăpost pentru persoanele aflate în nevoie. Armata Salvării ajută în cele 8 centre din România: București, Ploiești, Craiova, Iasi, Bacau si Buzau. Pentru mai multe informații, vizitați salvationarmy.org și armatasalvarii.ro.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *