Obiectivul General
Obiectivul general al proiectului este reducerea sărăciei, concentrându-se pe cele mai vulnerabile grupuri excluse social și economic, vizând minimum 1600 de beneficiari din cel puțin 3 localități, în principal București, Iași și Ploiești, prin crearea unui model comunitar multiregional de intervenție pentru furnizarea de activități antidiscriminatorii, servicii educaționale, medicale și sociale:
- Creșterea calității vieții și accesului la servicii sociale pentru grupurile defavorizate pentru minimum 1600 de persoane în sărăcie sau în nevoie (Outcome 4) în cel puțin 3 localități (Output4 4.1), prin crearea unei rețele de 3 servicii multifuncționale pentru incluziune socială care să ofere servicii la un nivel bun de satisfacție (8) in raport cu evaluarea beneficiarilor (Outcome4).
- Colectarea și promovarea intervențiilor de bună practică la nivel local (Rezultat4.1.1) și la nivel național pe site-ul/portalul existent care identifică minimum 1 metodologie de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale (Rezultat 4 4.1).
- Crearea a minimum 3 platforme de dialog social și civic între municipalitățile locale și părțile interesate ale societății civile din cel puțin 3 localități, pentru a crea un nivel mai mare de coeziune socială și economică care să promoveze sustenabilitatea.
Obiectivele Specifice
- Creșterea calității vieții și accesului la servicii sociale pentru grupurile defavorizate pentru minimum 1600 persoane în sărăcie sau în nevoie (Outcome 4) în cel puțin 3 localități (Output4 4.1), prin crearea unei rețele de 3 servicii multifuncționale pentru incluziune socială care să ofere servicii la un nivel bun de satisfacție (8) în raport cu evaluarea beneficiarilor (Outcome4).
- Creșterea calității educației a peste 300 de copii (din care peste 40% sunt de etnie romă) care provin din medii sărăce prin îmbunătățirea calității educației și a serviciilor de incluziune socială în lași și Ploiești, în următorii 3 ani.
- Creșterea calității vieții și accesului la servicii sociale pentru minimum 1050 de persoane aflate în sărăcie, în municipiul București, prin furnizarea de servicii medicale și sociale pentru următorii 3 ani.
- Prevenirea esecurilor sociale datorate saraciei extreme si a sclaviei moderne pentru 100 de beneficiari din zonele foarte sărace din București, Iasi și Ploiești prin furnizarea de servicii de consiliere si informare si de verificare a locurilor de muncă prin intermediul a minimum 3 campanii publice focalizate pe prevenirea deceselor in strada pentru persoanele fara locuinta, a abandonului scolar si familial precum si a traficului de ființe umane, care vizează conștientizarea a minimum 15000 de persoane în următorii 3 ani.
- Colectarea și promovarea intervențiilor de bună practică la nivel local (Rezultat4.1.1) și la nivel național pe site-ul/portalul existent care identifică minimum 1 metodologie de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale (Rezultat4 4.1).
- Promovarea unei metodologii inovatoare și interactive pentru combaterea sărăciei și incluziunii sociale și diseminarea celor mai bune practici in mediul online, la nivel regional și național, în următorii 3 ani.
- definirea unei (1) strategii bilaterala pentru incluziunea socială a cetățenilor români de etnie romă care locuiesc în Oslo, în următorii 3 ani.
- 1 portal interactiv (site web) care va cuprinde minim o baza de date cu serviciile de adapostire pentru persoanele fara locuinta, este realizat in urmatorii 3 ani
- Crearea a minimum 3 platforme de dialog social și civic între municipalitățile locale și părțile interesate ale societățile civile din cel puțin 3 localități (Bucuresti, Iasi, Ploiesti), pentru a crea un nivel mai mare de coeziune socială și economică care să promoveze interesele beneficiarilor și sustenabilitatea, in următorii 3 ani.
- Crearea unui model de coeziune economică și socială care să cuprindă cel puțin un (1) parteneriat strategic bilateral cu o organizație donatoare, în următorii 3 ani.
- Crearea a minimum 3 platforme locale pentru dialog civic și social; atragerea a cel puțin 3 instituții locale, 9 ONG-uri, 9 organizații patronale sau întreprinderi, 3 organizații sindicale care împreună oferă un model de bună practică de responsabilizare și implicare comunitară în rețea într-un mod mai inteligent și incluziv de promovare a durabilității, în următorii 3 ani.
Descrierea grupurilor țintă
În selectarea grupurilor-țintă, Asociația Armata Salvării a avut și va avea în vedere respectarea principiilor egalităţii de şanse şi a drepturilor omului, accesul egal la serviciile proiectului, indiferent de sex, religie, orientare politică sau etnie, promovând o abordare incluzivă.
Grupuri-țintă principale: 1600 de beneficiari, dintre care 1150 de adulti, 300 de copii și 150 părinți
Minimum 1150 persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială dintre care:
- Minim 1050 persoane fără adăpost/locuință din Bucuresti: persoane singure care trăiesc pe străzi; copiii și adolescenții care trăiesc pe străzi; tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului și stau pe străzi; mame singure cu copii care trăiesc pe străzi; persoanele cu probleme de sănătate ce locuiesc pe străzi, persoane dependente de alcool sau droguri care locuiesc pe străzi; persoanele cu probleme mentale sau psihiatrice în stradă; persoanele în vârstă fără adăpost; familiile care locuiesc pe străzi; persoanele fără adăpost din partea minorităților etnice, cum ar fi romii sau persoanele cu un stil de viață nomad; copiii de a doua generație care trăiesc pe străzi, ai căror părinți sunt fără adăpost.
- Metode de identificare: Beneficiarii vor fi identificați pe baza criteriului privind deprivarea de locuință și sărăcia extremă în care se află prin sondaje, mapări comunitare, parteneriat cu instituțiile locale sau informații din bazele de date secundare de la autoritățile locale.
- Criterii de selecție și prioritate: Persoane fără locuință aflate în situații de urgență vitală sau socială din București, persoane excluse social, persoane izolate social, „invizibile”. Copii care se adăpostesc pe stradă. Persoane cu dizabilități care se adăpostesc pe stradă. Familii în stradă. Persoane care devin victime ale traficului de ființe umane în stradă.
- Minimum 100 persoane, din București și din Oslo, cu un nivel scăzut de educație, motivate să găsească un loc de muncă, posibile victime ale traficului de ființe umane, persoane care și-au pierdut proprietatea (fiind excrocate), persoane din Norvegia care vor să se repatrieze și să se integreze socio-profesional in România. Grupul-țintă cuprinde populația săracă vulnerabilă, persoane motivate sa aiba acces pe piata fortei de munca, din cauza lipsei de educație fiind expusă la trafic de ființe umane – bărbați și femei singure care trăiesc pe străzi; tinerii care părăsesc sistemul de protecție; familiile care locuiesc pe străzi și sunt traficate prin muncă; persoanele fără adăpost din partea minorităților etnice. Persoanele menționate mai sus intenționează să-și găsească un loc de muncă în țară sau să plece din România pentru a-și găsi un loc de muncă în străinătate. O parte din persoane și-au pierdut locuința, fiind excrocate sau în urma divorțului nu au beneficiat de partaj. Campania de sensibilizare privind reducerea traficului de ființe umane va viza toți beneficiarii proiectului, precum și comunitățile acestora.
- Metode de identificare: Beneficiarii vor fi identificați cu ajutorul membrilor echipei, prin intermediul membrilor comunităților, cu ajutorul partenerului norvegian pentru persoanele din Oslo care vor sa se repatrieze. Beneficiarii se pot adresa telefonic asistenților sociali din cele 3 localități, pot fi orientați de rețeaua de parteneri sau pot solicita spirjinul în urma campaniilor de sensibilizare pe care le vom derula prin proiect.
- Criterii de selecție și prioritate: Persoane sărace, persoane in cautarea unui loc de munca, someri, cu nivel scăzut de educație, persoane cu risc de a fi traficate, persoane sechestrate, persoane abuzate, persoane sarace emigrate in Norvegia.
Minimum 300 de copii cu vârste între 0-15 ani și tineri cu vârste între 16-18 ani, aflați în risc de sărăcie și excluziune social din Iasi si Ploiesti: copii care nu sunt înscriși în învățământul preșcolar/primar/gimnazial; copii și tineri cu risc de abandon școlar din învățământul primar, secundar inferior și secundar superior, inclusiv din învățământul profesional; copii cu rezultate bune la învățătură, dar care care fac parte din familii defavorizate economic și care au nevoie de sprijin pentru a-și continua educaţia; copii și tineri lipsiți de sprijin parental/al familiei; copii și tineri proveniți din familii dezorganizate/familii monoparentale; tineri cu nivel scăzut de competențe, fără un loc de muncă.
- Metode de identificare: Beneficiarii vor fi identificați prin sondaje, mapări ale comunității, parteneriate cu instituțiile locale sau date secundare obtinute de la autoritățile locale, școli. Beneficiarii vor fi identificați cu ajutorul membrilor echipei, prin intermediul liderilor de etnie romă, ei se pot adresa telefonic asistenților sociali din cele 3 localități, pot fi orientați de rețeaua de parteneri sau pot solicita sprijinul în urma campaniilor de sensibilizare pe care le vom derula prin proiect.
- Criterii de selecție și prioritate: Copii ce au abandonat școala, copii cu risc de abandon familial și școlar ce provin din familii dezorganizate, copii afectați de sărăcie, copii ce provin din familii defavorizate economic și care au nevoie de sprijin pentru a-și continua educaţia, minimum 35% copii ce provin din familii sărace de etnie romă.
Minimum 150 părinți/tutori/alți membri ai familiei copiilor/tinerilor aflați în risc de sărăcie și excluziune social din Iasi si Ploiesti: părinți cu nivel scăzut de educație; părinți fără loc de muncă; părinți care își cresc singuri copiii; bunici sau alti membri ai familiei care îngrijesc copiii cu parinți plecați în străinătate.
- Metode de identificare: Beneficiarii vor fi identificați prin sondaje, mapări ale comunității, parteneriate cu instituțiile locale sau date secundare obținute de la autoritățile locale, școli.
- Criterii de selecție și prioritate: Părinți care au în grijă mai mulți copii, părinți de etnie romă, părinți motivați să își educe copiii,
Grupuri-țintă secundare: 15100 dintre care:
Profesionişti și voluntari care lucrează cu beneficiarii sau interacționează cu aceștia din Bucuresti, Iasi, Ploiesti si Oslo/Norvegia: 70
Lideri comunitari, membri ai societății civile, reprezentanți ai autorităților din Bucuresti, Iasi, Ploiesti si Oslo/Norvegia: 30
Membri ai comunității care interacționează cu grupurile-țintă principale din Bucuresti, Iasi, Ploiesti si alte localitati din Romania sau din Oslo/Norvegia: campanii 15.000
Proiectul beneficiază de un grant în valaore de 5.919.377,29 RON de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Proiectul are ca obiectiv general reducerea sărăciei, concentrându-se pe cele mai vulnerabile grupuri excluse social și economic din București, Ploiești și Iași. În acest sens, proiectul va îmbunătăți viața a 1600 de beneficiari prin crearea unui model comunitar multiregional de intervenție pentru furnizarea de servicii educaționale, medicale și sociale. Alături de serviciile multifuncționale de incluziune socială dedicate grupurilor defavorizate, proiectul va colecta și promova intervențiile de bună practică de la nivel local și național prin intermediul unui portal online și va crea platforme de dialog social și civic între municipalitățile mai sus-amintite și societatea civilă pentru a crea un nivel mai mare de coeziune socială și economică care să promoveze sustenabilitatea.
Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor Norvegiene 2014-2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor.